Es celebra la II Jornada Eldine

16 març 2018

Eldine Patologia dona continuïtat a l’àrea d’investigació i formació amb l’organització de la II Jornada Eldine, centrada en la Patologia Mamària. Els avenços han estat constants en les disciplines sanitàries que s’hi veuen implicades. En especial, pel que fa a les actualitzacions en el cribratge, diagnòstic, tractament i pautes d’establiment de pronòstic. Un gran volum d’informació científica nova dirigida als professionals, amb necessitat d’actualització permanent.

La Jornada es va plantejar amb un abordatge multidisciplinari de la patologia: l’estudi mitjançant tècniques d’imatge, amb la conseqüent classificació i categorització de les lesions; la introducció de la tècnica de la citologia líquida, que permet l’aplicació de tècniques immunohistoquímiques per determinar factors de pronòstic i predictius i les plataformes moleculars, que milloren l’avaluació pronòstica.

A banda de tot l’abordatge tecnològic innovador, dins la dinàmica de la Unitat de Mama s’introdueix el concepte d’una infermeria especialitzada, una gestora de casos, que col·labora amb els diferents especialistes i serveis que interactuen en el tractament de la pacient i té un paper rellevant en la coordinació total del procés assistencial.

 

En tot l’enfocament multidisciplinari completament protocol·litzat no es pot oblidar que cada pacient que pateix un càncer de mama viu l’experiència com a única i irrepetible en la seva vida. La Jornada ha comptat amb la presència d’una pacient que ha explicat el procés a través d’un blog. Els ponents que van presentat aquest entorn multidisciplinari van ser els següents:

→ Dr. José Angel Abreu de Con. Cap de Servei de Radiologia de l’Hospital d’Amposta Nova classificació BI-RADS 2013. (Accediu aquí al vídeo de la conferència).

→ Sra. Sonia Villarreal Castellanos. Gestora de casos de l’Institut de Diagnòstic per la Imatge (IDI) de l’Hospital Universitari Joan XXIII, de Tarragona. Gestora de casos, dia a dia a Diagnòstic per la Imatge. (Accediu aquí al vídeo de la conferència) .

→ Dr. Francesc Tresserra Casas. Director d’I+D+i de Ginecologia. Cap del Servei d’Anatomia Patològica i Citologia de l’Hospital Universitari Dexeus, de Barcelona. Us i utilitat de la citologia en l’abordatge de la Patologia Mamària. Citologia Líquida. (Accediu aquí al vídeo de la conferència).

→ Dra. Cristina Teixidó Febrero. Facultativa al Departament d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic, de Barcelona. Plataformes Moleculars en Patologia Mamària. (Accediu aquí al vídeo de la conferència).

→ Sra. Anabel Arcos Ruíz. Autora del llibre “Cáncer: contigo puedo” i del blog “Sin ti no puedo”. Sin ti no puedo.

 

La Jornada, acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, va tenir lloc a l’Auditori Eutyches, del Palau de Congressos de Tarragona i va acollir més de 150 professionals sanitaris implicats en la patologia. La Jornada Eldine es va desenvolupar sota l’auspici de la Societat Catalana d’Anatomia Patològica, la Societat Catalana de Citopatologia, la Sociedad Española de Senología y Patología Mamaria i la Sociedad Española de Anatomía Patológica.

També cal destacar que va comptar amb el suport de l’Hospital Universitari Dexeus i de l’Hospital Universitari Clínic de Barcelona i, pel que fa a patrocinis i col·laboració destacar NanoString, Prosigna, Serveis Mèdic Penedès, Agrupación Mutual Aseguradora (AMA), Vithas Hospital Montserrat, Comercial Bellés, Impat-Diagnòstic, el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), l’Institut Cal·lípolis, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona i La esfera de los libros.