Cinc anys a Tarragona

01 Gener 2019.

El laboratori d’Eldine Patologia a Tarragona forma part del projecte de la nova propietat i direcció de l’empresa que fomenta, per una banda, el creixement de l’activitat assistencial i el posicionament logístic en base a la distribució geogràfica dels clients i proveïdors. I, d’altra banda, en el fet que l’empresa posa en valor la relació i implicació amb l’entorn professional, acadèmic i de l’ensenyament en Ciències de la Salut.

Enguany es compleixen 5 anys de la inauguració del centre, que s’afegia al laboratori històric de Tortosa, ja a prop de complir 40 anys de l’entrada en servei. Dues dates especials que s’han volgut significar afegint els aniversaris al logotip. Les societats IMPAT i INISPAT van adquirir Eldine Patologia al 2012. L’activitat va créixer de manera natural amb l’aportació dels clients dels dos socis, els patòlegs Àngels Fortuño i Lluís Pons. Actualment, IMPAT controla el 100% de les participacions.

 

Activitat Assistencial

El laboratori compta amb professionals i experts en els diferents camps de la patologia, un equip altament qualificat que dona servei a la majoria d’entitats d’assegurança lliure, hospitals, clíniques i centres mèdics, amb un catàleg d’usuaris que inclou més de 500 metges d’especialitats mèdiques diverses. El laboratori disposa d’equipament i tecnologia per realitzar diagnòstic integrat en Anatomia Patològica General i Especialitzada. Dels serveis en destaca:

• El circuit especial de processat ràpid, amb resultats i informe en 24 hores.

• La petició electrònica per mitjà d’una plataforma pròpia.

• La integració dels informes directament a la història clínica del pacient, en el servidor del facultatiu o del centre mèdic des d’on s’ha realitzat la petició.

• La consulta online dels informes per mitjà d’una plataforma pròpia.

• Un sistema d’alerta que els metges especialistes en origen poden concertar.

Entorn Acadèmic

A més de l’activitat assistencial, l’equip d’Eldine col·labora en línies d’investigació pròpies de la patologia oncològica amb grups i unitats de recerca universitària i de docència. En aquest sentit, al 2014 Eldine Patologia va establir un conveni amb la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) per mitjà del qual s’inicià el suport tècnic en activitats científiques, així com assessorament acadèmic i científic a grups de recerca dels Departaments de Bioquímica i Biotecnologia i al de Ciències Mèdiques Bàsiques. Les línies de col·laboració en recerca també es mantenen amb el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS); amb el Barcelona Osseointegration Research Group (Grup BORG); amb la Universitat Europea de Madrid (UEM); amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i amb el CSIC de Barcelona i Vigo. Així mateix i en base a l’activitat assistencial, Eldine Patologia té convenis de transferència de diagnòstic amb el Registre del Càncer de Tarragona (Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer) i amb l’Institut Català d’Oncologia.

 

Jornada Eldine

La implicació en estudis i àrees de formació en Ciències de la Salut forma part dels valors del laboratori. En aquest marc, s’organitzen les Jornades pensades com un fòrum en el qual es presenten les darreres actualitzacions, que es posen en comú amb els professionals sanitaris implicats. Les jornades són de formació i de caràcter científic i de periodicitat bianual. La primera edició es va centrar en l’Actualització en Patologia per Virus del Papil·loma Humà (VPH) (2016) i la II Jornada Eldine va tractar l’Actualització en Patologia Mamària (2018). En aquests moments, l’equip del laboratori treballa en els continguts de la III Jornada Eldine, que tindrà lloc el març del 2020, i en la qual s’aprofundirà en la Patologia de les malalties infeccioses de transmissió sexual.

 

Formació en Ciències de la Salut En aquest 5 anys de presència a Tarragona ha estat una constant la implicació amb els ensenyaments en Ciències de la Salut. Vint-i-nou alumnes han fet pràctiques curriculars o extracurriculars i altres sis han escollit el centre per fer l’estada d’empresa. El major gruix correspon als alumnes de Grau Superior en Anatomia Patològica i Citologia de l’Institut Cal·lípolis de Tarragona. La vinculació amb aquest centre i amb l’Institut Vidal i Barraquer ha permès incrementar la plantilla amb personal jove i amb molt potencial. Els graus de Biotecnologia i de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Rovira i Virgili (URV) també han aportat una desena d’alumnes al laboratori. El compromís d’Eldine ha anat més enllà i s’han cotutoritzat set Treballs de Fi de Grau (TFG) amb l’aportació de línies d’investigació de material i tècniques d’estudi, així com el suport continuat dels professionals del centre. A banda de la URV, la universitat més propera, han fet estada alumnes de Cesur Màlaga, de la Universitat de Barcelona (UB) i de la Universidad de León. En aquests anys també han escollit Eldine alumnes de l’ensenyament secundari de l’Institut Martí i Franqués per fer-hi l’Estada d’empresa. S’ha donat el cas que una de les primeres alumnes de Batxillerat que hi van fer l’estada ha repetit després com a alumna de la URV.

 

Eldine Patologia en dades