Jornada Eldine 2016

09 Juny 2016.

Actualització en Patologia per Virus del Papil·loma Humà.

La primera Jornada Eldine va tenir com a objectiu la formació sobre la Patologia per Virus del Papil·loma Humà (VPH), amb interès especial per l’afectació a nivell cervical. La Patologia per VPH ha estat motiu, en els últims anys, d’ avenços importants pel que fa a la prevenció primària (vacunes) i amb actualitzacions en el cribratge i en el diagnòstic (noves tècniques diagnòstiques de biologia molecular i nou protocol de cribratge 2014). Tot plegat implica un gran volum d’informació científica nova adreçada als professionals, amb necessitat d’actualització constant.

La implicació d’Eldine Patologia en estudis i àrees d’investigació en Ciències de la Salut forma part dels valors com a empresa i és en aquest marc que s’organitza la jornada, un fòrum on presentar les actualitzacions tècniques i posar-les en comú amb els professionals sanitaris relacionats.

La conferència central de la Jornada va anar a càrrec del Dr. Xavier Castellsagué, VPH, càncer i vacunes: què, qui, com, quan, per què?. L’investigador, cap de la Unitat d’Infeccions i Càncer del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer (PREC), de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), va presentar la fotografia actual del VPH i de les malalties associades, que va considerar una pandèmia. A partir d’aquest punt de l’exposició, el Dr. Castellsagué va aportar dades sobre el guany preventiu que signifiquen les vacunes contra el VPH i de com és de necessària elaborar i posar en marxa una estratègia per a la prevenció dels càncers associats al VPH.

La Dra. Raquel Ibáñez va presentar la Nova proposta de cribratge de càncer de coll uterí a Catalunya. Validació de les tècniques de detecció de VPH per a l’ús en el cribratge de càncer de coll uterí. A Catalunya, segons que va aportar, es diagnostiquen 378 casos nous de càncer cervical i, un 71% de les dones diagnosticades no compten amb històric de cribratge previ. La ponent, que forma part del grup de treball per a la redacció d’un nou protocol de cribratge de coll uterí per al sistema públic català, va presentar les línies d’actuació que s’elaboren.

La Jornada la va obrir el Dr. Francesc Fargas, obstetra-ginecòleg i director mèdic de Kifa i exdirector d’ASSIR, l’ICS Camp de Tarragona. El Dr. Fargas va parlar sobre la Lesió escamosa intraepitelial d’alt grau HSIL-CINII. Actituds a seguir.

La conferència de cloenda va anar a càrrec del director de la Jornada i director mèdic d’Eldine Patologia, el Dr. Lluís Pons, que es va encarregar de presentar Patologia anal per VPH en dones: S’ha d’abordar a la consulta ginecològica?.

En aquesta edició del curs, les conferències es van confeccionar i programar per abordar la prevenció, el diagnòstic i el tractament, a la vegada que, per ajudar a consolidar diversos punts que sorgeixen en relació als nous avenços així com a crear debat i intercanvi de coneixements. Va ser en una taula rodona, amb la presència dels quatre ponents, que es va activar l’intercanvi entre els conferenciants i el públic.

La Jornada, acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, va tenir lloc a l’Auditori Eutyches, del Palau de Congressos de Tarragona i va acollir més de 150 professionals sanitaris implicats en la patologia per VPH, llevadores, auxiliars de ginecologia i citotècnics.

La Jornada Eldine va comptar amb el suport de Sanofi Pasteur MSD i l’Institut Català d’Oncologia (ICO); el patrocini de Qiagen, AMA Agrupación Mutual Aseguradora, Comercial Bellés, Serveis Mèdics Penedès, Sanitas i IMPAT-Diagnòstic. La Jornada es va desenvolupar sota l’auspici de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia i la col·laboració de la Societat Catalana de Citopatologia, l’Institut Cal·lípolis i el Col·legi Oficial de Metges de Tarragona.